Log ind

Hvem er online

There are currently 0 users online.

You are here

Attitudes keeps you alive. Seminar med Hyberbar.dk

jannis billede

Seminar med Hyberbar.dk

Attitude keeps you alive

22 april auditorium 1. Rigshospitalet.

 

Hyberbar er en nonprofit organisation, der er 13 frivillige tilknyttet. Denne dag var de frivillige der også som hjælpere, for at få det hele til at glide.

Hyberbar forsker i dykning og medicin, og deres vision er at få dykkerulykker nedbragt til O døde pr. år, forskning og resultaterne har været i gang flere år. bl.a. har de målt urin på dykkere før og efter dykket, lavet konditests, haft trackere på dykker og dette forsætter ind i 2017.

 

Det var et spændende program for dagen.

Først et indlæg fra Henrik der er læge, det handlede om kulde, afkøling, varme, lungefunktion og iltoptagelse, i passiv og aktiv henseende. Dette for at sige noget om, når uheldet eller situationen kræver det skal der være en overkapacitet både fysisk, psykisk og ift grej/forbrug. Der er stor forskel på stille og rolig adfærd og en tilspidset situation. Det som Henrik gerne ville gøre os opmærksom på var, alle de faktorer der kan have indflydelse, så som væskebalance, flyrejse, mm

Den gode form, forud for dykket, overskud til det uventede.
Ligeledes gjorde han opmærksom på dykker med kroniske lidelser, så som diabetes, astma mm. dette hindrer jo ikke dykkere i at få en lægeerklæring, men han appellerede til åbenhed og makkervidensdeling.

 

Michael der arbejder i trykkammeret på Riget, er en underholdende fyr om alvorlige emner. Han har lavet konditests, der deltog både mænd og kvinder. Dykkerne skulle svare på hvor de selv lå, deres form mm, og ikke overraskende syntes mændene, at de var i bedre form end resultatet var efter konditesten, det var lige omvendt med kvinderne!  Det kan man så grine af, men hvad betyder det i praksis ? Michael slog på at man skal kende sig selv, sine begrænsninger og forbedre sig, hvis vi vil dykke i mange år. Det var lidt eller meget tankevækkende at de mennesker der er rollemodeller og havde certifikater som instruktører, trimix mm havde så dårlig kondi. Arbejdstilsynet ville nok lave et strakspåbud her hvis det var en virksomhed :-).

 

Har min makker kapacitet til at redde mig, kan jeg redde ham ?  Tænk tanken og forbered.

tankevækkende er det at folk ringer til Michael om fortæller om symtomer på trykfaldssyge, men ikke har kontaktet SOK's dykkerlæge ? ligeledes at der er registreret flere personer i trykkammeret end der er tæt på hændelser registreret.

 

Johnny der også arbejder i trykkammeret. fortalte om når det går galt, hvorfor havnede de i trykkammeret.

Der mangler ofte mange svar, men der var mange bud. Oxygen var ikke brugt, kun i meget få tilfælde. Manglende styr på afbalacering, manglende servicering af grej. Manglende makkertjek, manglende ærlighed omkring fysik.

Tænk sikkerhed inden dykket så du ikke skal tjekke sikkerhed under dykket.

 

Der var mange opfordringer til at få udfyldt de nærved/ tæt på hændelser.

 

Benægtelse er en af symptomerne på dykkersyge.

 

Kommende pilotprojekter, kan handle om opdriftskontrol, selfcontrol, hvordan har jeg det nu? efter dyk ?

 

Julie, der havde et langt cv bla tilknyttet redningshelikopteren som læge/dykkerlæge. havde forsket i drukneulykker fra 1999 til 2012. Desværre er der mange gange manglende viden om hvad der er gået forud for ulykken. Fortalte om cases hvor tesen kunne være at der var hjerterytme forstyrrelser indblandet, og det er fatalt under vand, eller kan være det.

 

Vi skal længere ind, helt ind i sindet

 

Jesper der er en garvet rotte i dykningen. havde et interessant indlæg hvor han startede med at fortælle om en tæt på hændelse, for at afslutte med han var dykker 2 i historien. Hvordan en lille ting som lige i underkanten af bly blev til en stor ting på et dybt dyk. pga den lange deko tid. Han fortalte lidt om vragdykning muligheder og farer, set ift huledykning eks. alle vragdyk er tekniske dyk, da der kan ske uforudsete ting, på casen han fortalte om var det et forkert ankertorv i dårlig sigt der var det der fik hændelsen til at accelerere. Han ville gerne en teamorienteret tankegang, procedure, redundans mm. Hele tiden hvordan kan vi blive bedre.

 

Mennesker er mennesker lær af det. så ikke vi accepterer afvigelser der bliver normaliseret.

 

Vi er bange for at indrømme, vi formoder, vi glemmer, vi er stressede, vi overskrider, bryder og begår fejl, men lær af det og hold fast i sikkerheden, eller kom tilbage til sikkerhed, makkertjek mm :-)

Det her kræver jo mod.....at sige noget til en makker, men det skulle da helst ikke være et problem, eller er det det ? påpeger du noget ved en dykker der har mere erfaring end dig og har "status", Jesper mener dog at det er lige her det ofte går galt... var der noget om selverkendelse ?

 

Det vigtigste udstyr du har med i vandet er din hjerne, og din makkers hjerne !

 

Enighed om parametre, tid, tegn, signaler og info til overflademandskab, passiv, aktiv kommunikation mm.

 

Debriefingens vigtighed.

hvad lærte vi ? hvad skal jeg have tjekket op på ? lærte jeg noget af det de andre sagde ? gjorde vi det vi aftalte?

 

Det er jo helt ok at lave fejl, lær af dem

 

Just culture keep you alive

 

Dagens sidste men meget spændende program var paneldebat. I panelet sad Michael fra Hyberbar, Flemming fra DSF  og Kjell fra Padi.

det handlede meget om videns deling, rollemodeller, debriefing, gode vaner, krav til dykker, procedurer og opfordring til at sende tæt på hændelser ind.

 

Alle de mange tilstedeværende 120 var meget tilfredse med dagen og enighed om at sende oplevelser om tæt på ind, være ambassadører for sporten, nyt seminar gerne hvert år.

 

følg med på:

http://www.hyperbar.dk/home

 

Det var mine oplevelser fra den spændende dag på riget som jeg ikke har besøgt siden jeg fødte mit store datter der i 1985 ;-)

 

Jeg bestiller nogle trackere fra hyberbar som vi kan bruge på båddyk.

 

Janni

25.4.2017

BilagStørrelse
Image icon mange gode slides 244.96 KB

SSK på Facebook